Elle çekilebilen bir kaldırma aracıolan Makaslı Platform, mekanizmasındaki tekerlekler sayesinde istenilen yere elle taşınabilmektedir. Makaslı platform hem üst hemde alt tarafta kumanda ile kontrol edilebilmektedir. Hidrolik sistemle çalışan bu kaldırma aracında denge ayakları bulunmaktadır.
İnşaat sektöründe, tadilat tamirat işlerinde, temizlik ve montaj işlerinde kullanılan makaslı platformlar oldukça pahalı makinalardır. Makaslı platform iç dış mekan kullanımına uygun elektrikli, benzinli, dizel seçenekleri bulunmaktadır. Dünya üzerinde sıkça kullanılan makaslı platform Türkiye’de de sıkça kullanılmaktadır.
Makaslı platform 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği uyarınca çıkarılan iş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğinin kaldırma iletme ekipmanları maddelerine tabiidir. Bu yönetmeliğe ve standartlara göre de makaslı platformun bakım ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
Kaldırma İletme Ekipmanları
2.2.1. Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.
2.2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerde tahribatsız muayene yöntemlerinin kullanılması durumunda, bu yöntemler sadece TS EN ISO 9712
standartına göre eğitim almış mühendisler, teknik öğretmenler, teknikerler veya yüksek teknikerler tarafından uygulanabilir.
2.2.3. Madde 2.2.1.’de belirtilen kriterler saklı kalmak kaydı ile bir kısım kaldırma ve iletme ekipmanının
periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri tablo: 2’de belirtilmiştir.