İnşaat sektöründe kullanılmak üzere yapılmış kule vinç, çok yüksek seviyelere çıkar ve ağır yükleri kaldırmak için kullanılır. Normal makaralı vinçlerin dahi kaldıramayacağı yükleri rahatlıkla kaldıran ve binanın istenilen yerine çıkartabilir. Büyük elektrik direklerine benzeyen bu vinçlerin üzerinde yüklerin yatayda da hareket edebilmesi için uzunlamasına bir raylı sistem mevcuttur. Bu raylı sistemin operatörün arka tarafından yükü dengelemek için bir ağırlık mevcuttur.
Kule vinçler devrilme riski yüksek olan vinçlerdir. Bu nedenle kötü hava koşullarında özellikle rüzgarlı havalarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca bu vinçler kaldırabileceği kadar yük kaldırmalıdır. Özellikle yatayda en uçta bulunan kısıma verilecek ağırlık dikkate alınmalı ve ona göre yük yüklenmelidir. İnşaat sektöründe devamlı olarak çalışan bu vinçlerin mutlaka bakımları ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
Kule vinçler “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”ne tabiidir. Bu yönetmelikte belirtilen maddelere ve standartlara göre onaylanmış kuruluşlar tarafından mutlaka periyodik kontrol yapılmalıdır.
Vinçlerin periyodik kontrolünde uygulanan yük testlerinin “ASME B30.17” standardına uygun olarak nominal yükte yapılması durumunda; gerçekleştirilen periyodik kontrole ek olarak vinçler, yılda en az bir kez uygun tahribatsız
muayene yöntemleri ile kontrol edilir ve nominal yüke maruz bırakarak vinçlerin taşıyıcı kirişlerinde sehim kontrolü yapılır.