Şerit Testere Periyodik Kontrol Muayenesi

Her türlü ağaç çeşidini istenilen ölçüde kesen şerit testerenin değişik çaplarda kesme ağzı bulunur ve  şerit testerenin gövde, tabla, kasnak, koruyucu kapak, testere klavuzu ve laması ayrıca bir de motoru bulunmaktadır.
Halk arasında deveboynu ve hızar gibi isimlerle anılan şerit testere elektrik motorundan aldığı güç ile çalışmaktadır. Şerit testere marangoz atölyelerinde ve tomruk fabrikalarında kullanılmaktadırlar. Biri alt tarafta diğeri ise üst tarafta olmak üzere iki kasnak etrafında yukarı aşağı dönecek şekilde şerit lambasının dönmesi ile işleri yapar.

Son derece tehlikeli bir makine olan şerit testerenin mutlaka bakım ve kontrolleri yapılmalıdır. “İş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğine” tabiidir. Yapılan bu kontroller sonucunda şerit testerenin iş sağlığı ve güvenliği alınmış olur ve uzun yıllar kullanım imkanı sunar. Ayrıca bu yönetmeliğe göre şerit testere kontrolleri yılda 1 defa periyodik olarak kontrolleri yapılmalıdır.

İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.