Kayak merkezlerinde bulunan insan taşıma aracı olan Telesiyejin, teleskilerden tek farkı en aşağıdan yukarı oturarak çıkabilmesidir. Telesiyejler 6 kişiye kadar insanları yukarı taşıyabilirler. Bazı ülkelerde telesiyejler kabin ve gondol adı ile anılır. Telesiyej oturakları belirli aralıklar ile uzun halt yardımı ile yukarı ve aşağı doğru inip çıkarlar. Kayakçıların çok uzun mesafelerde yukarı taşıyan telesiyejlerin mutlaka bakım ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
Telesiyejlerin “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne ve “İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmeliği” ne tabiidir. Bu yönetmeliklerde belirtilen hususlara ve standartlara göre periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmeliği
Bu Yönetmeliğin amacı; kişileri taşımak üzere tasarımlanan kablolu taşıma tesisatlarının, emniyet aksamlarının ve alt sistemlerinin tasarım, yapım ve hizmete girmelerine dair asgari güvenlik kurallarını, belgelendirilmesini, işaretlenmesini ve piyasaya arz edilmelerini sağlamaktır.